• Tippek és praktikák
  • 5.12.2023

Tippek a konyha praktikus elrendezéshez

5 (1x)
header 129.png

Hogyan alakítsuk ki a konyhánkat úgy, hogy jól tudjunk főzni, és gyorsan és könnyen rendet tudjunk tartani benne és a takarítás is úgy menjen mint a karikacsapás.? Érdemes az alábbi tippeket fontolóra venni és kipróbálni.

A konyhai munkaháromszög

A hatékony konyha alapja az úgynevezett munkaháromszög, amely a hűtőszekrényből, a tűzhelyből (beleértve a sütőt is) és a mosogatóból áll. Ezt a három elemet úgy kell elhelyezni, hogy könnyen elérhető távolságban legyenek egymástól, ez nagyban megkönnyíti és meggyorsítja az ételek elkészítését. A konyhai munkaháromszög segítségével ugyanis gyorsan és könnyen hozzáférhetők a főzéshez szükséges hozzávalók,  eszközök és készülékek.

Hogyan  lehet  kialakítani és a munkafolyamatokat megszervezni nem csak minden méretű konyhában? Az ideális konyhai munkaháromszögnek egy egyenlő szárú háromszögnek kell lennie,  ennek a háromszögnek oldalain helyezkedik el a  hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogató. Tervezéskor mindenképpen arra kell törekedni, hogy főzés közben az egyes pontok közötti távolság a lehető legrövidebb legyen.

A konyhai munkaháromszög alapelvei

A hűtőszekrénynek és a fagyasztónak a főzéshez szükséges alapanyagok feldolgozási helye mellett kell elhelyezkednie, mivel gyakran itt találjuk az ételek elkészítéséhez szükséges hozzávalókat.

A tűzhelynek, beleértve a sütőt is, olyan helyen kell lennie, ahol könnyen és akadálymentesen tudunk főzni.  A tűzhelyet és a sütőt lehetőleg úgy helyezzük el, hogy az edényeket és serpenyőket könnyen a mosogatóba tudjuk helyezni .

✔ A mosogatót lehetőleg a hűtőszekrény és a tűzhely közé tervezzük  hogy könnyebben el lehessen mosogatni a használt edényeket és előkészíteni a hozzávalókat.

Hogyan tartsunk rendet a konyhában? Intelligens edényekkel

Kicsi a konyha és a konyhapulton is kevés hely van? Jól megválasztott konyhai eszközökkel és edényekkel könnyebben tudjuk a konyhát rendben tartani és sok helyet is megspórolhatunk.  Különösen jó megoldás az ilyen jellegű problémákra az intelligens, levehető fogantyúval rendelkező  Tefal Ingenio Unlimited főzőedények. Miért olyan jók ezek? Ezek az intelligens serpenyők egymásra rakhatók, így könnyedén tárolhatók, az edényeket egymásra tesszük és  egyszerűen csak a levehető fogantyút melléjük helyezzük. A Tefal Ingenio Unlimited okos serpenyők ezen tulajdonságával rengeteg helyet takaríthatunk meg a konyhapulton vagy a szekrényekben.

A Tefal Ingenio Unlimited intelligens serpenyők nemcsak a főzést, hanem az életet is leegyszerűsítik. Ezek a tapadásmentes bevonattal ellátott intelligens edények és serpenyők minden típusú tűzhelyhelyre alkalmasak, beleértve a kerámia-  vagy az indukciós főzőlapokat is. És mivel a Tefal Ingenio Unlimited smart edények levehető fogantyúval rendelkeznek, a sütőben is ízletes ételeket lehet velük készíteni. A levehető fogantyú könnyen cserélhető az edények és serpenyők között. Mivel a fogantyú akár 10 kilogrammos teherbírással is rendelkezik, nem hagy minket cserben főzés vagy tálalás közben sem.

Útmutató a konyhai munkafelület megszervezéséhez

Tegyük  a munkafelületet  a lehető legjobban használhatóvá. A munkalapon legyen minél nagyobb egybefüggő munkafelület, ahol mindenféle korlátozás vagy akadály nélkül elkészíthetjük az ételeket. A rendezett, egybefüggő konyhapult minden konyha alfája és omegája.

Mire van szükség még a konyhapulton?  Például egy csepegtető tálcára a mosogató mellett, egy sarokpolcra fűszertartóval vagy egy különleges, edzett üvegből készült páraelszívóra, amelyre a munkaterület részeként tekinthetünk. Ahhoz, hogy a munkalapon könnyű legyen dolgozni, gondoskodjunk arról, hogy ez  jól megvilágított legyen.

Hogyan tervezzünk meg egy kiskonyhát?  Osszuk funkcionális zónákra!

A konyha rendben tartásához osszuk fel a kiskonyhákat is fő funkciók szerint. Próbáljunk meg egy étel-előkészítési zónát, egy főzési zónát, egy mosogatási zónát és egy élelmiszer-tárolási zónát kialakítani a konyhában. Ez az elrendezés segíteni fog a konyha rendben tartásában. Az sem rossz ötlet, ha e zónák elrendezésénél arra is gondolunk, hogy jobb- vagy balkezes személy dolgozik a konyhában.

●    Az ételkészítési terület a konyha fő része. Ez nagy munkafelületet foglal magában a hideg és meleg ételek kényelmes elkészítéséhez.

● A főzőzónában található a főzőlap és a sütő.

● A mosogatózónában helyezkedik el  a mosogató, a mosogatógép vagy a csepegtető.

● Az élelmiszertároló zónában található a hűtőszekrény, a fagyasztó és az élelmiszerszekrény.

Mi az, ami elengedhetetlen a konyha rendben tartásához? Tervezni kell és az egyes zónákat nem szabad véletlenszerűen kialakítani. A konyha közepén kellően nagy munkaterületnek kell lennie az ételkészítéshez. Ha jobbkezesek vagyunk akkor a főzőlapot és a sütőt ennek a munkafelületnek a jobb oldalára, a mosogatót, a hulladékgyűjtőt és a mosogatógépet pedig a bal oldalra helyezzeük. A konyhabútor egyik szélsőrészét jelölje ki az élelmiszer-tároló területnek, de ez ne legyen közvetlenül a főzőfelület mellett.

A konyha jó elrendezése a készülékek helyes elhelyezését is magába foglalja

A meghatározott zónák szerint rendezzük  el a konyhában az elektromos konyhai készülékeket, például a hűtőszekrényt, a mosogatógépet, a tűzhelyet, a főzőlapot vagy a mikrohullámú sütőt is. Ezek a készülékek elsősorban az élelmiszer-tárolási zónába (hűtőszekrény és fagyasztó), a mosogatózónába (mosogatógép) és a főzési zónába (tűzhely, főzőlap, páraelszívó vagy mikrohullámú sütő) tartoznak.

Azt a szabályt is be kell tartani, hogy a hűtőszekrény és a fagyasztó mellé nem szabad hőkibocsátó készülékeket elhelyezni. Továbbá ne legyen a mosogató és mosogatógép közvetlenül a főzőlap és a tűzhely mellett sem. Az olyan nagyméretű készülékeket, mint a hűtőszekrény-fagyasztó, a mosogatógép vagy a tűzhely a padlóra, a munkafelület alá helyezzük, a mikrohullámú sütőt pedig a konyhabútorra, jól elérhető magasságra. Ami a szabadon álló konyhai készülékeket illeti, azokat a konyhaszekrényekben tároljuk (például a konyhai mixereket és kézi habverőket). Egyes készülékek közvetlenül a munkafelületen is állhatnak. Ezek közé tartozik a kávéfőző, a vízforraló vagy a forrólevegős sütő.

Hogyan lehet gyorsan takarítani a konyhát?

A hatékony és gyors takarítás elengedhetetlen a konyha rendben tartásához. Nagyon hasznos, ha lehető legjobban kihasználjuk a főzések közötti időt, és a nem használt eszközöket és hozzávalókat folyamatosan visszahelyezzük eredeti helyükre. Így elkerülhető a rendetlenség és jelentős időt takaríthatunk meg az utólagos rendrakás során.

A hatékony konyhaszervezésről szóló praktikus útmutatónk segítségével úgy alakíthatjuk ki a konyhát, hogy ott kényelmesen tudjunk főzni, és nagyon könnyen lehessen rendet tartani. Nem kell, hogy hatalmas legyen a konyhánk, csak megfelelően kell megtervezni és funkciók szerint kialakítani, úgy hogy minden centiméternyi helyet ki tudjunk használni. Mindez örömteli tevékenységgé teszi majd a főzést.

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent