• Tippek és praktikák
  • 26.7.2023

Sushi otthoni készítése lépésről- lépésre

5 (2x)
Susi otthoni készítése lépésről- lépésre  header 104.png

A sushi otthoni elkészítése nagy kihívást jelenthet sokunk számára. A következő tipekkel azonban tökéletesen fog sikerülni: lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan lehet otthon friss és finom sushit készíteni. Nemcsak a hozzávalókról esik szó, hanem az elkészítéshez szükséges konyhai eszközökről is. Ha követjük az útmutatást, akkor a házi sushi olyan lesz, mintha egy japán étteremben készült volna.

A sushi otthoni elkészítése nagy kihívást jelenthet sokunk számára. A következő tipekkel azonban tökéletesen fog sikerülni: lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan lehet otthon friss és finom sushit készíteni. Nemcsak a hozzávalókról esik szó, hanem az elkészítéshez szükséges konyhai eszközökről is. Ha követjük az útmutatást, akkor a házi sushi olyan lesz, mintha egy japán étteremben készült volna.

Nagyon kellemes és kreatív elfoglaltság otthon sushit készíteni, nem csak magunak, hanem a családnak vagy baráti társaságnak. Ha otthon készítünk sushit, sok pénzt takaríthatunk meg az éttermi árakhoz képest. Ha nagyobb mennyiségben vásároljuk meg a sushihoz szükséges alapanyagokat, akkor azokat más ételekhez is felhasználhatjuk, és így még jobban jövünk ki a pénzünkből.

Ha házilag készítünk sushit és mi vásároljuk a hozzávalókat, akkor garantált, hogy friss és kiváló minőségű összetevőkkel fogunk dolgozni. Ezenkívül eldönthetjük, hogy milyen hozzávalót használunk az otthoni sushi elkészítéséhez, így az ételt saját ízlésünkre szabhatjuk.

Hogyan készítsünk sushit otthon? Fontosak az összetevők és az eszközök

Ha otthon szeretnénk sushit készíteni, a legfontosabb dolog a megfelelő hozzávalók kiválasztása. A sushihoz szükséges hozzávalók a következők:

nori hínár

rizs

rizsecet

friss zöldségek - uborka, paprika vagy avokádó

friss hal és tenger gyümölcsei

wasabi paszta

szójaszósz és savanyított gyömbér.

A sushi alapja a jó rizs. Milyen rizst használjuk? Rövid, kerek szemű japán rizst, amelyet gyakran "sushi rizs" néven találunk a szupermarketek vagy a gourmet boltok polcain. Mivel a sushi jelentése "savanyú rizs", elengedhetetlen, hogy a rizst a megfelelő ecettel fűszerezzük. Erre minden esetben rizsecetet használjunk, ez a sushi rizs ízesítésének legfontosabb összetevője.

Az alapanyagokon kívül szükségünk lesz egy praktikus bambusz alátétre, amely segít a sushi formázásában Ez az az eszköz, amely megkönnyíti a sushi feltekerését, és használata tökéletesen formázott sushit eredményez.

Hogyan készítsünk otthon sushit? Az alap a megfelelően főtt rizs. A sushi elkészítéséhez a japán típusú, rövid, kerek szemű rizs a legjobb. Ez a rizs tökéletesen összeáll, viszont nem fog szétfőni és kásássá válni. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően éri el a megfelelő konzisztenciát, ami ideális a sushi elkészítéséhez.

A sushi rizst először alaposan öblítsük le vízzel, majd 20 percig hagyjuk állni tiszta vízben, aztán szűrjük le. Ezt követően a sushi rizs készen áll a főzésre. A főzéshez egy rész rizshez fél rész vizet használjunk és soha ne készítsük el előre a sushi rizst.  A sushi rizst nem szabad előre megfőzni, és a legjobb, ha rizsfőzőben készítjük. A Cook4me Touch WiFi főzőedény kevesebb mint 10 perc alatt elkészíti a sushi rizst.    

Hogyan főzhetünk rizst a Cook4me Touch WiFi készülékben? Ez a multifunkciós gyorsfőző az érintőképernyőnek köszönhetően igazán egyszerűvé teszi a sushi rizs elkészítését. Válasszuk ki a 13 főzési program közül az expressz gyorsfőzést - így a sushi rizs kevesebb mint tíz perc alatt elkészül. Az otthoni sushi elkészítése a Cook4me Touch WiFi segítségével még gazdaságosabb - hiszen a Tefal elektromos gyorsfőzővel akár 80% energiát is megtakarítható. (A hagyományos főzési módokhoz képest. A tesztet 2022-ben, burgonya elkészítésénél végezték).

Miután megfőtt a rizs, vegyük ki  a Cook4me Touch Wifi készülékből, és hagyjuk kihűlni. Ha a sushi rizs 37 Celsius-fokra hűlt, keverjük bele a rizsecetet. Ebben az esetben is fontos a hozzávalók aránya. Egy kilogramm rizshez  egy deciliter rizsecetet használjunk. Keverjük jól össze ezeket a hozzávalókat, és hagyjuk állni további tíz percig, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek. Ezután már el is kezdhetjük a sushi otthoni összeállítását. 

Susi készítése otthon - maki sushi recept lazaccal és avokádóval  

Hozzávalók: 

● 350 g sushi rizs (szárazon)

● 35 ml rizsecet

● 3 filé nyers lazac 

● 2 avokádó

● 1 csomag sushi hínár

● wasabi paszta

● szezámmag

Sushi készítése lépésről-lépésre:

1. Öblítsük le és főzzük meg a japán típusú rizst a sushihoz a Cook4me Touch WiFi főzőedényben. 2. Amikor a kész sushi rizs 37 fokra hűlt, fűszerezzük rizsecettel (1 dcl rizsecet 1 kg rizsre).

2. Vágjuk a lazacot és a meghámozott avokádót vékony, azonos méretű csíkokra.

3. Készítsük ki a bambuszalátétet. Helyezzük a hínárt fényes oldalával lefelé az alátétre. Ezután tegyünk rizst a hínárra és lapítsuk szét egyenletesen, úgy hogy egy rizsréteget alakuljon ki, közepére tegyünk wasabipasztát, és szórjuk meg szezámmaggal. Végül helyezzük a rizs tetejére a lazac- és avokádócsíkot.

4. A bambuszalátét segítségével tekerjük fel a nori lapot, úgy hogy közben enyhén összenyomkodjuk. Hagyjuk a tekercseket egy kis ideig a hűtőben állni, hogy az ízek összeérjenek. Ezután minden tekercset 2 cm hosszú darabra vágunk.

5. Tálaljuk a kész lazacos-avokádós sushit szójaszósszal és wasabival. Savanyított gyömbért is fogyaszthatunk hozzá.

A házi készítésű sushi igazi csemege, amely egyedi ízű, egészséges és megfizethető. A megfelelő hozzávalók, eszközök és felszerelések kiválasztásával ízlésünknek megfelelően készíthetjük el. Természetesen az otthoni sushi elkészítése gyakorlatot igényel - de ha belejövünk, a házi sushi ízben és megjelenésben is felveszi a versenyt a japán éttermekben készülő finomságokkal! 

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent