Húsvétkor főzzünk hagyományos ételeket! A praktikus TEFAL UNLIMITED edényekkel szinte minden ünnepi fogást könnyen el lehet készíteni, és az egész család imádni fogja a főztünket. Sós vagy édes? Nem kérdés, egyik sem hiányozhat húsvétkor az ünnepi asztalról.
Rengeteg hagyomány és étkezési szokás kötődik a húsvéthoz. A húsvéti főzés nem csak az ízlelőbimbókat hivatott gyönyörködtetni, hanem szimbolikus jelentéssel is bír, és kapcsolódik a tradíciókhoz, nép- és vallási szokásokhoz.
A húsvét az egyik legjelentősebb keresztény ünnep. A hagyományok szerint a húsvéti ünnepkör minden napján más ételt készítettek - és ez akár nemzetekként is különböző lehet. Nézzük néhány érdekes, húsvéthoz kapcsolódó szokást.
Mit készítenek a csehek az általuk “csúnya szerdára’ keresztelt napon, vagyis húsvét hétfőt megelőző szerdán? Jiddis süteményt, hagyományos édes élesztős tésztából készülő kalácsféle, formája arra a hurokra emlékeztet, amelyre Júdás felakasztotta magát. Csehországban ez az egyik legnépszerűbb húsvéti sütemény. Bár már hamvazószerdán megsütik, elfogyasztani csak nagycsütörtökön szabad, még pedig azért, hogy egész évben egészségesek legyünk.
Csúnya szerdán hagyományosan csúnya ételeket is készítenek Csehországban[1] . Ilyen például a tépett palacsinta vagy a tócsni, amelyek első pillantásra nem néznek ki túl étvágygerjesztően. A tépett palacsinta kifejezetten ehhez a naphoz köthető étel. Egy finomlisztből, tojásból, tejből, cukorból, mazsolából és diófélékből készült édes palacsintáról van szó, amelyet serpenyőben, vajon sütnek meg, majd darabokra tépkednek.
A húsvéti hagyomány szerint nagycsütörtökön zöld ételeket kell enni, ezt a napot ezért több nyelven “zöldcsütörtök”-nek is hívják. Ilyenkor a főtt csülköt gyakran spenóttal és burgonyával vagy knédlivel kínálják.
A nagypéntek nagyon különleges nap a húsvéti időszakban. A népszokások szerint ezen a napon tilos sütni, mert az balszerencsét hozhat a háztartásra. Őseink nagypénteken is szigorú böjtöt tartottak: káposztás, hüvelyes vagy burgonyás ételeket fogyasztottak. Kedveltek voltak a mákos kalácsok, az édes gombócok aszalt gyümölcsökkel, vagy a régimódi, búzadarából, tojásból, cukorból és fahéjból készült kásafélék.
Nagypéntek még mindig böjti nap, és a húsmentes
étkezés ezen a napon manapság is elterjedt. Nagypénteken könnyedén elkészíthetjük a legjobb
húsvéti húsmentes és böjti recepteket.
Nagyszombaton a hagyományoknak megfelelően élesztős kalácsot vagy élesztős tésztából készült húsvéti bárányt is süthetünk. A nagyszombat az ünnep kezdetét jelzi, ezen a napon már készülődünk a vasárnapra.
A húsvétvasárnap nem egy átlagos vasárnap. Ezen az ünnepi napon éppen ezért hagyományos húsvéti ételeket főzünk. Ebédre a húsleves, főételnek pedig a bárány-, borjú- vagy kecskehús is remek választás. A báránysültet sült burgonyával vagy burgonyapürével a legjobb tálalni.
Húsvéthétfőre sok finomságot tervezzünk! És ne csak a családnak, hanem gondoljunk a betoppanó vendégekre is! Készítsünk szendvicseket, süssünk kiflit, és ne feledkezzünk meg az ünnepi ebédről sem. Választhatunk húsvéti sültet töltelékkel, káposztával és galuskával. Köretként kínálhatunk újburgonyát is.
Mit főzzünk húsvétra? Összegyűjtöttünk néhány húsmentes, húsos és desszert receptet, hogy idén tökéletes legyen a húsvét. Milyen hagyományos húsvéti ételeket készítsünk?
Nehézségi fok - könnyű
Előkészítés - 15 perc
Főzés - 30 perc
400 g főtt füstölt hús kockákra vágva
8 zsemle kockákra vágva
6 tojás
200 ml tej
2 maréknyi apróra vágott friss csalán
1 maréknyi apróra vágott friss petrezselyemzöld
40 g olvasztott vaj
0,5 tk sütőpor
só, bors és szerecsendió az ízesítéshez
Elkészítés:
1. A felszeletelt zsemléket süssük meg szárazon a Tefal Unlimited tapadásmentes serpenyőben. Amikor a zsemlekockák aranybarnává váltak, adjuk hozzá a kockára vágott füstölt húst, és kissé melegítsük át.
2. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről. A zsemléhez és a füstölt húshoz adjuk a tejet, majd az apróra vágott csalánt és petrezselymet, 6 tojássárgáját és a sütőport. Mindent dolgozzunk össze egy tömör masszává.
3. Végül a 6 tojásfehérjéből vert kemény habot adjuk a masszához. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük, majd tegyük olvasztott vajjal kikent tepsibe.
4. A húsvéti tölteléket süssük 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre.
5. A kész húsvéti töltelék önmagában, friss zöldségekkel körítve vagy húsok mellé ízletes köretként is tálalható.
Személyek száma - 4
Nehézségi fok - könnyű
Előkészítés - 20 perc
Főzés - 60 perc
1 kg csont nélküli sertésoldalas
5 db szegfűbors
5 szem feketebors
2 db babérlevél
só
Fűszerek a fűszerréteghez: paprika (ízlés szerint lehet csípős is), őrölt kömény, őrölt bors, só.
Elkészítés
1. Készítsünk elő egy Tefal Unlimited edényt, öntsünk bele vizet, majd adjunk hozzá a sót, a szegfűborsot, a feketeborsot és a babérleveleket.
2. Tegyük a kicsontozott húst a fűszerekkel együtt a vízbe, fedjük le, és főzzük a vízben puhára.
3. Amíg a hús fő, készítsük el a fűszerkeveréket. Keverjük össze az édes (vagy csípős) paprikát, a zúzott köményt, az őrölt borsot és a sót.
4. Vegyük ki a főtt húst a vízből, még forrón szórjuk meg a fűszerekkel, és tekerjük fóliába. Amikor a hús kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe.
5. A fűszeres, főtt sertéshúst hidegen kenyérrel, de spenóttal, káposztával vagy knédlivel is tálalhatjuk.
Személyek száma - 4
Nehézségi fok - könnyű
Előkészítés - 15 perc
Főzés - 30 perc
100 g finomliszt
100 g rétesliszt
4 tojássárgája
250 ml tej
1 vaníliás cukor
1 ek rum
3 ek kristálycukor
2 tojásfehérje
vaj a sütéshez
Elkészítés
1. A finomlisztet, a réteslisztet, a tojássárgáját, a tejet, a vaníliás cukrot, a rumot és a kristálycukrot keverjük sima tésztává. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük a tésztába.
2. Melegítsünk fel egy Tefal Unlimited tapadásmentes palacsintasütőt, tegyünk rá egy kis vajat, és a tészta kb. 1/3-át egyenletesen öntsük a serpenyőbe. A tészta legyen körülbelül 2 centiméter vastag. Amikor a széle aranybarnára sült, fordítsuk meg.
3. A kész tésztát szaggassuk darabokra, és tegyük vissza a serpenyőbe vajjal és 1 teáskanál cukorral együtt. A cukor karamellizálódik, és így a tésztadarabok felülete finom ropogósra sül.
4. Csepegtessünk mézet vagy juharszirupot a tányérra, és szórjuk meg porcukorral. Friss málnával vagy főtt almával és mazsolával még finomabb!
Ajánlott termékek