• Tippek és praktikák
  • 9.9.2021

Hogyan válasszunk forrólevegős sütőt?

tefal_FB_1200x675_Actifry2v1HU.png


Forrólevegős sütő vásárlásán gondolkozik? Alábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy mire kell összpontosítania, ha ezt a praktikus konyhai segítőt választja, és milyen kritériumok alapján érdemes döntenie.

A két legfőbb ok, amiért érdemes forrólevegős sütőt használni: az íz és az egészség.
Szereti az olajban sült és ropogósra sült ételeket? Ha egészségesebben szeretne élni, de ugyanakkor nem szeretné kizárni ezeket az ételeket az étrendjéből, akkor a forrólevegős sütő a legjobb választás az Ön számára. 

Miért jobb a forró levegő a forró olajnál?

A hagyományos olajsütőkhöz képest a forrólevegős sütés egy sokkal egészségesebb alternatíva a sütéshez, hiszen egyetlen csepp olajjal gyakorlatilag ugyanazt az eredményt/állagot érhetjük el, mint egy olajsütővel. A forrólevegős sütő kombinálja az automatikus gyengéd keverést és a forró levegőt, amely sütés közben folyamatosan kering az étel körül. Ez tökéletesen egyenletes sütést és ropogós végeredményt garantál. Az eredmény olyan lesz, mintha egy klasszikus olajsütőt használt volna, de a felesleges olaj és az általa hozzáadódott kalóriák nélkül. A forrólevegős sütő használata nagyon egyszerű, a végeredmény mégis meghaladja a várakozásokat.

A forrólevegős sütők típusai
Választhat a különböző típusok közül az elkészítendő étel mennyiségének megfelelően. De nagyon népszerűek azok forrólevegős sütők is, amelyek lehetővé teszik több étel egyszerre történő elkészítését. A Tefal ActiFry Genius XL 2in1 két külön főzőzónát tartalmaz, amelyek lehetővé teszik egy teljes menü elkészítését egyszerre: héjában sült krumplit egy lédús pecsenyével, vagy sült csirke falatokat ropogós sült krumplival.

TEFAL ActiFry Genius XL 2v1 YV970815.jpg

Miért egészségesebbek a forrólevegős sütőből származó ételek? Van összefüggés a forrólevegős sütő és az egészség között? Határozottan van.
Forrólevegős sütőben néhány csepp olajban vagy akár anélkül is készíthet egészséges sültkrumplit és számos egyéb finomságot. A Tefal Actifry Genius XL 2in1 forrólevegős sütőjében ropogós sültkrumplit, csirkefalatkákat, halrudacskákat, vagy akár szaftos csirkecsíkokat, halat vagy lédús steaket készíthet minimális vagy zéró olajjal. Az olaj mennyisége azonban nem változtat az ételek ellenállhatatlan ízén. Továbbá így jelentősen csökken a növényi olajokkal való sütés kockázata is. Egészséges és ízletes ételeket készíthet, például egy csepp napraforgó-, szőlőmag- vagy repceolajjal. Ezek olyan növényi olajok csak 200 Celsius fok feletti hőmérsékleten égnek, így ideálisak forró levegős sütőben történő sütéshez. De a vitaminokban, ásványi anyagokban és zsírsavakban gazdag mandulaolaj, avokádóolaj vagy mogyoróolaj használata szintén jót tesz az egészségének. Ezenkívül ezek az olajok különleges ízt is adnak az elkészített ételeknek.

Hogyan válasszon tehát forrólevegős sütőt: kövesse az alábbi kritériumokat!
Ahhoz, hogy 100%-ig elégedett legyen ezzel a konyhai készülékkel, kövesse az alábbi kritériumokat az életmódjának és ízlésének megfelelő forrólevegős sütő kiválasztásához. 
 
  1. Válassza ki a forrólevegős sütőt az elkészítendő ételadagok mennyiségének megfelelően. Vegye figyelembe a készülék méretét vagy a benne elkészíthető ételek maximális súlyát. Tartsa szem előtt ezt a kritériumot, különösen akkor, ha az egész családjának a forrólevegős sütőben szeretne főzni. A legjobb választás ebben az esetben is a Tefal ActiFry Genius XL 2in1 forrólevegős sütő, amely egyszerre akár 1,7 kilogramm ételt is képes elkészíteni. Főételt akár 6 főre, köretet pedig akár 8 főre készíthet benne. A Tefal ActiFry Genius XL 2in1 ideális az egész család számára.
  2. Fontos a főzőzónák száma is. Amint fentebb már említettük, léteznak olyan forrólevegős sütők is, amelyekben egyszerre egy vagy többféle ételt készíthet. Ha tehát egyszerűsíteni szeretné a főzést és a konyhában eltöltött időt, válasszon forrólevegős sütőt a benne található főzőzónák számának megfelelően.  
  3. Fókuszáljon a forrólevegős sütő teljesítményére! A forrólevegős sütő a levegő melegítésének elvén működik. És mivel a légfűtés sokkal kevésbé energiaigényes, mint a hagyományos olajsütő olajfűtése, a forrólevegős sütő nem igényel nagy teljesítményt. Válasszon 1000 W-os és annál nagyobb teljesítményű forrólevegős sütőket.  
  4. Egyéb technikai paraméterek, melyek fontosak lehetnek: LCD kijelző, előre beállított programok, késleltetett indítás és időzítő. Amennyiben a legmodernebb és legprofibb készülékre vágyik, akkor célszerű LCD kijelzővel, előre beállított programokkal, késleltetett indítással és időzítővel rendelkező gépet választania. A Tefal ActiFry Genius XL 2in1 sütő megfelel ezeknek a feltételeknek. Nagy érintőképernyője késleltetett indítási és előmelegedési funkciókat, valamint időzítőt kínál. 9 előre beállított programot is kínál, amelyeknek köszönhetően receptek széles skáláját készítheti el. Az alapértelmezett programok: sültkrumpli, falatkák és előételek, édes és sós fánk, tavaszi tekercs, hús és hal, csirke, wok, világkonyha és desszertek. 
  5. Mosogatógépben való tisztíthatóság: ez a kritérium biztosan érdekelni fogja, ha nem szeret kézzel mosogatni! A forrólevegős sütő kiválasztásának másik kritériuma az egyszerű tisztítás és az esetleges mosogatógépben történő mosás. Ennek a kritériumnak megfelel az ActiFry Genius XL 2in1 forrólevegős sütő, amelynek fedele, sütőtálja és belső keverőlapátja levehető és mosogatógépben mosható.  
  6. Válassza ki a forrólevegős sütőt a rendelkezésre álló kompatibilis tartozékok szerint. A Tefal forrólevegős sütők a tartozékok széles skáláját tartalmazzák. Ilyen például a speciális sütőtálca vagy rács, amely lehetővé teszi egyidejűleg egy másik étel elkészítését, a tapadásmentes tartály nagy mennyiségű sültkrumpli elkészítéséhez, a főzőlap fogantyúja, a főzőlap tartója vagy keverőlapát.

Ajánlott termékek


Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent