• Tippek és praktikák
  • 20.2.2023

Hogyan méregtelenítsünk tavasszal?

Hogyan méregtelenítsünk tavasszal.png

Méregtelenítsünk tavasszal és tisztítsuk meg testünket belülről gyengéd módon! Mindössze néhány étrendbeli változtatásra van szükség, és néhány hét alatt megnövelhetjük energiaszintünket. Hogyan kezdjünk el a tavaszi tisztítókúrát, és milyen étrendet kövessünk?

Hogyan kell tavasszal méregteleníteni: Mikor kezdjük el és meddig tartson?

A tavasz beköszöntével elérkezett a test tavaszi nagytakarításának is az ideje. Pontosan mikor kezdjük el a tavaszi méregtelenítést? A legjobb kora tavasszal, amikor a természet ébredezik téli álmából. Ha energiaszegénynek és fáradtnak érezzük magunkat, akkor azonban a tavasz folyamán később is belekezdhetünk egy tisztikúrába.

Mennyi ideig tartson a tavaszi méregtelenítés? Ideális esetben három-öt napig csináljuk a tisztítókúrát, nem javasolt ennél hosszabb böjtöt tartani. Ha életünkben először csinálunk tavaszi tisztítókúrát, a háromnapos méregtelenítés is megfelelő lehet.

A tavaszi méregtelenítés regenerálja a szervezetet

Milyen előnyökkel jár a tavaszi méregtelenítés? Megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól és a mérgező anyagoktól, amelyek az őszi és téli időszakban felhalmozódtak. A tavaszi tisztítókúra fizikailag és mentálisan is jótékony hatással van a szervezetre, erősíti az immunrendszeredet, javítja az emésztést és új energiát ad. A többnapos tavaszi méregtelenítés folyamán fogyni is lehet.

A tavaszi méregtelenítés engedélyezett és tiltott ételei

A test tavaszi tisztításának több alapelve van. Mivel kezdjük a tavaszi méregtelenítést? Nagyon fontos, hogy igyunk minden nap két-három liter folyadékot. És lehetőleg tiszta, szénsavmentes vizet válasszunk, amelyet kiegészíthetünk gyógyteákkal. A tavaszi méregtelenítéshez különösen a csalántea, a zöld tea vagy a friss citromlével ízesített víz ideális.

A tavaszi méregtelenítő diéta sok zöldséget, gyümölcsöt és friss tavaszi fűszernövényt tartalmaz, amelyeket frissen és turmixok vagy gyümölcslevek formájában is fogyaszthatunk. A tavaszi tisztítókúra étrendje tartalmazhat fiatal növényi hajtásokat, csírákat, hüvelyeseket, dióféléket, magvakat, olívaolajat, halat, teljes kiőrlésű tésztákat, barna rizst, zabpelyhet vagy hajdinát is.

A tavaszi méregtelenítéskor viszont hagyjuk ki az étrendből az összes húst- kivéve a halat - a konzerveket, az instant ételeket és a készételeket. Kerüljük a magas cukortartalmú ételeket és italokat is. Tilos minden zsíros, sült és fűszeres étel, valamint a gyorséttermi étel fogyasztása. Ne igyunk koffeintartalmú és alkoholos italokat sem.

A Tefal Perfectmix Cook segít a tavaszi méregtelenítésben

A tavaszi méregtelenítés étrendje kizárólag friss alapanyagokból álljon. Ezek nyersen, de főzve is fogyaszthatók. Hogyan tudjuk a méregtelenítő ételeket a lehető legkönnyebben elkészíteni? A Tefal Perfectmix Cook nagyszerű segítség, hiszen könnyedén készíthetünk vele zöldség- és gyümölcsturmixokat, klasszikus vagy krémes zöldségleveseket, valamint egészséges párolt ételeket.  

A Tefal Perfectmix Cook multifunkciós konyhai eszközzel az automatikus programoknak köszönhetően a tavaszi méregtelenítés alatt fogyasztható ételek mindegyike könnyen elkészíthető. A Tefal Perfectmix Cook például automatikus programmal rendelkezik turmixokhoz, shakekhez, krémleveshez vagy apró darabos leveshez. Ha a párologtató kosarat a turmixgép tartályába helyezzük, a Perfectmix Cook azonnal nagy térfogatú párolóedénnyé alakul át, amelyben például párolt halat és zöldségeket készíthetünk.  

Receptek tavaszi méregtelenítéshez: Párolt tőkehal párolt sárgarépával és brokkolival

Hozzávalók:

  • 4 tengeri tőkehal filé
  • durva só
  • 200 gramm brokkoli rózsákra vágva
  • 200 gramm sárgarépa

Elkészítés:

1. A tőkehalfiléket mindkét oldalukon papírtörlővel szárazra töröljük, és mindkét oldalukat enyhén megsózzuk tengeri sóval. Ezután helyezzük őket a Tefal Perfectmix Cook gőzölő kosarába, és válasszuk ki az automatikus gőzölési programot. A hal 5-8 perc alatt kész.  

2. A következő lépésben a megtisztított sárgarépát és a kisebb darabokra vágott brokkolit tegyük a megtisztított Tefal Perfectmix Cook párolókosárba. Ezután válasszuk ki ismét az automatikus gőzölési programot.

3. Tegyük a tőkehalfilét a tányérokra, köretként pedig tálaljuk a párolt sárgarépát és brokkolit. Adhatunk hozzá egy teáskanál tejfölt is.

Receptek tavaszi méregtelenítéshez - Cékla, sárgarépa és alma turmix

Összetevők:

  • 1 kis cékla
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 alma
  • 1 teáskanál méz
  • tiszta víz szükség szerint

Elkészítés:

1. Készítsünk elő 1 kisebb, megtisztított céklát, 1 közepes, megtisztított sárgarépát és 1 hámozott almát. Vágjuk az összes hozzávalót kockákra.

  2. Tegyük a céklát, a sárgarépát és az almát a Tefal Perfectmix Cook-ba, adjunk hozzá 1 teáskanál mézet, és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy minden hozzávalót ellepjen.   

3. Válasszuk ki az automatikus turmixprogramot. Ezután pedig élvezhetjük is az egészséges cékla-, sárgarépa- és alma turmixot.

Receptek tavaszi méregtelenítéshez - Krémes csalánleves

Hozzávalók

  • 300 gramm friss csalánlevél
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm póréhagyma fehér része
  • 2-4 teáskanál miso paszta ízlés szerint
  • só és bors a fűszerezéshez
  • vadon termő tavaszi fűszernövények a tálaláshoz

Elkészítés

1. A csalánleveshez szedjünk 300 gramm friss csalánt, pároljuk meg, és vágjuk finomra. Ezután készítsünk elő 1 kockára vágott hagymát, 2 gerezd fokhagymát és 100 gramm póréhagyma fehér részét szeletekre vágva.

  2. Tegyük a fenti hozzávalókat a Tefal Perfectmix Cook edénybe, öntsük fel vízzel, és válasszuk ki a krémleves programot. A program lejárta után finom, krémes csalánlevest fogyaszthatunk, amely  támogatja a szervezet tavaszi tisztulását.  

3. Amikor a krémes csalánleves elkészült, keverjünk bele 2-4 teáskanál vagy ízlés szerinti misópasztát. Sózzuk, borsozzuk.

4. A kész csalánkrémlevest díszítsük apróra vágott tavaszi növényekkel, például kecskerágóval vagy spárgával.

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent