• Tippek és praktikák
  • 19.9.2022

Hogyan lehet otthon könnyen növényi tejet készíteni és tárolni?

header 34@2.png

Növényi tejet nagyon egyszerű készíteni, néhány lépés szükséges hozzá és ezzel a kis munkával pedig pénzt tudunk megtakarítani. Részletes útmutatót állítottunk össze arról, hogy pontosan mit és hogyan kell csinálni. Tippeket is gyűjtöttünk arra vonatkozóan, hogyan használhatók a növényi alapú italok a konyhában, hogy az ételek egyszerre legyenek ízletesek és támogassák az egészséget is.

Mi a növényi ital és miből készül?

A növényi italok, amelyeket gyakran növényi tejeknek is neveznek, diófélék, magvak, hüvelyesek vagy gabonafélék vízben való áztatásával, majd turmixolásával és szűrésével készülnek. A növényi alapú italokat gyakran használják a tehéntej helyettesítésére. Táplálkozási szempontból azonban a tehéntej és a növényi alapú italok két különböző típusú élelmiszer.

Miből lehet növényi alapú italokat készíteni? Diófélékből, amelyek közé tartozik a mandula, a kesudió, a kókuszdió, a makadámiadió vagy a mogyoró. A házi készítésű növényi tej olyan gabonafélékből is fantasztikus mint a rizs, zab, zabpehely, quinoa vagy tönkölybúza. De kipróbálhatjuk a szójából, mákból vagy szezámmagból készült házi növényi tejet is! Készíthetünk egyféle házi növényi tejet, vagy a fenti összetevők kombinációjából növényi alapú italt - például zabpehelyből és mandulából vagy rizsből és kókuszból.

Házi növényi tej készítéséhez szükséges

Szeretnél házilag növényi tejet készíteni? Elkészítése alapvetően nagyon egyszerű. Milyen összetevőkre van szükséged ennek a növényi alapú italnak az elkészítéséhez?

●  1 csésze tetszőleges diófélé, mag, gabonaféle vagy hüvelyes

●  egy csipet só

●  3 csésze hideg víz

●  édesítőszer az ízesítéshez

Házi készítésű növényi tej lépésről lépésre

1. Áztassuk be a dióféléket, magvakat, gabonaféléket vagy hüvelyeseket egy tál vízbe egy csipet sóval. A különböző hozzávalók különböző áztatási időt igényelnek. Fontos, hogy legalább 5-12 órán át hagyjuk őket vízben.

2. Az áztatási idő letelte után csöpögtessük le a dióféléket, magvakat, gabonaféléket vagy hüvelyeseket, és tegyük őket a Tefal Perfectmix Cook zöldségital-ital készítőbe, majd 3 csésze hideg vízzel keverjük össze őket. Ügyeljünk arra, hogy a növényi ital összetevőinek és a víznek az aránya mindig 1:3 legyen. A zöldségital-készítő esetében az is fontos, hogy nagysebességű turmixgép legyen, amely alaposan összekeveri és egységesíti az összes összetevőt.

3. A Tefal Perfectmix Cook Zöldségital-ital készítőn nyomja meg az automatikus Többmagvas / Zöldségtej programot, és máris kész a növényi tej. Az eredménytől függően tovább ízesíthetjük a házi készítésű növényi tejet juharsziruppal, agavésziruppal, kókuszcukorral vagy mézzel.

4. A kesudióból, makadámiadióból vagy pekándióból készült házi növényi tejek turmixolás után simák és azonnal fogyaszthatóak. Más diófélék, magvak, hüvelyesek vagy gabonafélék állaga azonban nem teljesen sima. Ezért az utolsó lépésben a rostos növényi tejet egy szűrőn keresztül szűrjük le, hogy az állaguk is igazán finom legyen.

A növényi italok tápértéke

A felhasznált diófélék, magvak vagy gabonafélék típusától függően a növényi italok fontos fehérje- és rostforrást jelentenek. Kalóriaszegénynek is nevezhetők. A növényi alapú italok A-provitamint, E-vitamint, B-vitaminokat vagy omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak. Számos az egészséget támogató ásványianyag is található bennük. Ezek közé tartozik a cink, magnézium, kalcium, vas, foszfor, réz, kálium és mangán.

A házi készítésű növényi tejek azért is egészségesek, mert frissek, adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentesek. Attól függően, hogy milyen diófélékből, magvakból vagy gabonafélékből készítjük, nagyon sokféle növényi tejet fogyaszthatunk. Ezért tetszés szerint variálhatók a különböző típusú növényi italok, és pontosan azt készítheted el, amihez kedved van.

Mennyit spórolsz a házi készítésű növényi tejen a boltihoz képest?

Pénzügyi mérlegünket a leggyakrabban használt mandulából készült növényi tej, a mandulatej esetében vizsgáltuk. 1 liter mandulatejet körülbelül 1000 forintért lehet vásárolni. 100 g mandula, amelyből körülbelül 1 liter tej készíthető, 700 forintba kerül. Egy csipetnyi só, víz vagy ízesítőanyag költsége elhanyagolható. A nagysebességű turmixgép ezután elvégzi a munka nagy részét. Százalékban kifejezve a költségek 30%-át takaríthatjuk meg. 

Tippek a házi készítésű növényi tej használatához

Ha hűtőben tárolod, a házi készítésű növényi tej körülbelül három-négy napig marad friss. Ezért javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb fogyaszd el. Csodálatos íze miatt azonban garantáljuk, hogy nem marad túl sokáig a hűtőben. 

Hogyan használhatod még a konyhában

A házi készítésű növényi tejet lehet önmagában inni. Kásák, pudingok, sütés nélküli desszertek, sült desszertek és sütemények készítésére is kiválóan alkalmas. A növényi italok kakaó és turmixok alapjául is szolgálhatnak, és turmixokhoz is adhatók. Kipróbálhatod a kávé ízesítését házi készítésű növényi tejjel is, és e növényi italok egyes fajtái kiválóan alkalmasak levesek és mártások ízesítésére is.

Házi készítésű növényi tej: Kinek ajánlott?

Arra kérdésre, hogy kinek ajánlott a növényi tejek fogyasztása, a válasz nagyon egyszerű: nem csak vegánoknak és ökotudatos embereknek. A növényi alapú italokat mindenki fogyaszthatja, aki szereti az ízét és az illatát. Mivel az előállításához felhasznált diófélék, magvak vagy gabonafélék típusai variálhatók, a házi készítésű növényi tej soha nem lesz unalmas.

A növényi alapú italok emellett remek választás a tejallergiában vagy laktózérzékenységben szenvedők számára. A felnőttek és a gyermekek bármely életkorban fogyaszthatnak növényi alapú italokat, ezek segítségével elláthatják szervezetüket a szükséges tápanyagokkal. Ugyanúgy használható a házi készítésű növényi tej mint a tehéntej, így például zabkása, kakaó vagy kávé készítésére és ízesítésére.

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent