• Tippek és praktikák
  • 17.2.2023

Hogyan legyünk elegánsak a báli szezonban?

Hogyan legyünk elegánsak a báli szezonban.png

Hogyan öltözzünk elegánsan a bálokon? Milyen ruhát viseljünk, hogy alkalomhoz illő és kifogástalan legyen a megjelenésünk? Milyen kiegészítőket válasszunk és mire figyeljünk öltözékünk összeállításakor? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és tippeket, hogyan lehet mindenki elegáns egy ilyen alkalmon.

A bál helyszíne és jellege

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb öltözetet válasszuk ki tudnunk kell, hogy milyen jellegű bálra vagyunk hivatalosak. Vannak olyan bálok, ahol szigorú öltözködési szabályok vannak érvényben, míg másoknál lazábbak az öltözékre vonatkozó előírások.

Ha klasszikus helyi bálra vagyunk hivatalosak, ilyen például a tűzoltóbál, akkor az öltözék kiválasztásakor nem vagyunk túlságosan az etiketthez kötve, viszonylag lazán öltözhetünk fel. Más a helyzet a rangos városi, megyei vagy országos bálokkal: ebben az esetben öltözékünknek magasabb követelményeknek kell megfelelnie.

A szalagavatók külön műfajt jelentenek a bálok között. Hogyan kell a végzősöknek felöltözni, hogy tökéletes legyen a megjelenésük? Az érettségi előtt álló fiúknak klasszikus fekete, tengerészkék vagy szürke öltönyben illik megjelenni, ehhez fehér inget kell viselni. A fehér az egyik legünnepélyesebb és legjobban illeszkedő szín az öltönyhöz. Az öltöny és a fehér ing mellett a kiegészítők - nyakkendő vagy csokornyakkendő, valamint a zsebkendő - kiválasztásának is szenteljünk nagy figyelmet, és ne feledkezzünk meg az ünnepi cipőről sem, amely általában legyen egy visszafogott színű fűzős bőr félcipő.

A lányok általában gyönyörű fehér ruhakölteményekben jelennek meg ezen az alkalmon. Milyen legyen a szalagavató báli ruha? A legjobb választás a földig érő, a vállat szabadon hagyó estélyi ruha. Ezek a hosszú ruhák gyönyörűek pánt nélküli verzióban, vagy különböző típusú pántokkal és áttetsző mély dekoltázzsal is. A habos-babos szoknyájú hercegnős ruhák szintén remek választásnak számítanak. A báli ruha nyugodtan lehet extravagáns és feltűnő, de fontos, hogy aki viseli, jól érezze magát benne. És milyen cipő a legjobb a szalagavatói bálra? Ez lehetőleg legyen magassarkú és pántos.

Szülőként vagyunk hivatalosak szalagavatóra? Ebben az esetben milyen legyen az öltözékünk? Az apáknak könnyű dolguk van. Egyszerűen a jól bevált ünnepi öltözetet kell felvenni: öltöny, ing (ez nemcsak fehér, hanem bordó, lila vagy krémszínű is lehet), nyakkendő vagy csokornyakkendő, valamint fűzős félcipő. És milyen ruhában bálozzanak az anyák? Egyszerű, földig érő estélyi ruha a legjobb választás. Ha visszafogotabbak akarunk lenni, akkor egy elegáns egyberuhát is felvehetünk.

Tippek, hogyan kell úgy öltözködni, hogy a partnerünkkel tökéletesen passzoljunk egymáshoz

Ha a párunkkal megyünk bálba, akkor ruházatunkkal is kifejezhetjük a köztünk lévő harmóniát és összhangot. Mégpedig úgy, hogy összehangoljuk egymás ruháit és kiegészítőit. Hogyan csináljuk ezti?

Egy lehetőség például, ha a bálra viselt női ruha színe megegyezik a partner nyakkendőjének, csokornyakkendőjének és zsebkendőjének színével. A nő ruhájának színe is illeszkedhet a férfi ingjéhez. Ha például a partnerünk piros ruhát visel a bálon, akkor a legjobb, ha fekete vagy tengerészkék férfi öltönyt választunk, amelyet fehér ing, piros csokornyakkendő (vagy nyakkendő) és piros zsebkendő egészít ki. A vidéki bálokon az urak akkor is jól néznek ki, ha fekete vagy sötétkék szövetnadrágot, fehér hosszú ujjú inget, piros csokornyakkendőt és piros nadrágtartót viselnek.

A tökéletesen összeállított báli öltözék: Öltözködési tanácsok nőknek

✔ Válasszunk földig érő női ruhát! Olyat, amelyben nagyon jól érezzük magunkat. Figyeljünk a ruha szabására: a jó ruha elrejti a hibákat és kiemeli az előnyös testrészeket.

✔ Válasszunk olyan színű ruhát, amely illik hozzánk. A ruha színét érdemes összehangolni partnerünk ruházatával és kiegészítőivel.

✔ A bálon nélkülözhetetlen kiegészítő a táska. Visszafogott választás a semleges fekete színű vagy még jobb a ruhával kontrasztos arany vagy ezüst táska. Még egy lehetőség, ha a táskát színben is összehangoljuk a báli ruhával.

✔ A báli ékszerek esetében ne feledjük, hogy a kevesebb néha több. Válasszunk olyan ékszereket (nem divatékszereket), amelyek visszafogottak, és nem nyomják el a báli ruhát. Az ékszereknek színben, anyagban és stílusban tökéletesen illeszkedniük kell egymáshoz.

✔ Milyen cipőt viseljünk a bálon? Lehetőleg magassarkút, amely lehet zárt vagy nyitott orrú is. A cipő színét és anyagát akár a táskával is összehangolhatjuk.

Mit viseljünk a bálon? - Öltözködési tanácsok férfiaknak

✔A férfi öltöny kiválasztásakor kerüljük a kísérletezést. Válasszunk klasszikus színű öltönyt, például feketét, tengerészkéket, szürkét vagy bézst.

✔Válasszunk hosszú ujjú férfi inget. Lehetőleg fehér, krémszínű, szürke, esetleg bordó vagy lila színben.

✔ A mellény közvetlenül a zakó alatt is viselhető. A mellénynek egyszínűnek kell lennie, és ugyanabból az anyagból készüljön mint az öltöny.

✔ Válasszunk nyakkendőt vagy csokornyakkendőt a bálba. A hajtókára egy zsebkendő is kerülhet, amelynek színben illeszkednie kell a nyakkendőhöz vagy csokornyakkendőhöz.

✔ Milyen cipőt viseljünk a bálban? Válasszunk lehetőleg fekete vagy barna, elegáns fűzős félcipőt.

✔ Ügyeljünk a zokni hosszára. Soha ne lógjon ki a csupasz lábszár!

✔ Fontos a kabátválasztás. A bálra elegáns férfi kabátban jelenjünk meg.

Báli kiegészítők: mi a megfelelő és mi nem?

Fontos, hogy a báli öltözéket ízléses kiegészítőkkel dobjuk fel. Az urak esetében nem hiányozhat a csokornyakkendő vagy a nyakkendő, amelyet egy elegáns nyakkendőcsipesszel is kiegészíthetünk. Ha egy férfi nagy társadalmi jelentőségű bálon vesz részt, a zakója hajtókájába is tegyen egy zsebkendőt. A mandzsettagomboknak vagy az eredeti hajtókadíszeknek szintén kiemelkedően fontos szerepük van egy férfi öltönyén. Ha a bál kevésbé formális jellegű, a csokornyakkendő, nyakkendő vagy sál valamelyike szintén nagyon jó választás.

Mi a helyzet a női kiegészítőkkel? Egy nő sem nélkülözheti a finom ékszereket és a kézitáskát. Minél kisebb a táska, annál jobb. Egy hölgy semmiképpen ne vigyen nagy táskát a bálba, és kerülje a karóra viselését is. A megfelelő harisnya kiválasztására is érdemes figyelni. Fontos, hogy olyat válasszunk, amely nem csillog, nem feltűnő és nem vonja magára a figyelmet. Ha nyitott orrú cipőt viselünk, akkor laza orrú harisnyát vegyünk fel.

Hogyan készüljünk a bálra, amikor az idő sürget és a ruhák gyűröttek?

Bálba indulás előtt, érdemes az előkészületeket időben elkezdeni. Ez az egyetlen módja annak, hogy tökéletesen felkészüljünk és megjelenésünk összeszedett és elegáns legyen. De mi van akkor, ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy a báli ruha gyűrött?

A ruhák, blúzok, szoknyák, zakók vagy szövetnadrágok vasalását bízzuk a Tefal Care For You gőzölőre. Akasszunk fel legfeljebb négy ruhadarabot a speciális akasztókra, majd pedig húzzuk be a cipzárt. A készülék mindössze 10 perc alatt kivasalja a ruhákat.  

Miközben a vasaló forró gőzzel vasalja az elegáns ruhákat, mi készülődhetünk a bálra. A 10 perc alatt elkészíthetjük  a frizuránkat, az urak megborotválkozhatnak, a hölgyek pedig kisminkelhetik magukat. Ezt követően csak bele kell bújni Tefal Care For You gőzölővel kivasalt ruhákba, és indulhatunk is a bálba.   

A Tefal Care For You gőzölőszekrény használatával a báli öltözékünk mindig tökéletesen vasalt lesz. Ez a vasaló csodálatosan kisimítja az ingeket, blúzokat, ruhákat, szoknyákat, zakókat és szövetnadrágokat. A Tefal Care For You készülékkel gyorsan és hatékonyan vasalhatunk különböző anyagokból készült báli ruhákat, beleértve a kényes anyagokat is.  

Tippek a bál utáni ruhaápoláshoz

Már túl vagyunk a bálon, remekül néztünk ki és jól is éreztünk magunkat ezen az eseményen, viszont a ruhadarabokat ki kell tisztítanunk mielőtt a szekrénybe kerülnek. Ha a bálban viselt ruhák mindenféle szagokat áraszthatnak, a Tefal Care For You erre a problémára is kínál megoldást.  

Akasszuk fel a használt ruhákat egy vállfára, majd helyezzük  őket a Tefal Care For You gőzölő szekrénybe, és válasszuk ki a fertőtlenítési programot.  40 perc alatt a ruhák újra illatosak és frissek lesznek.  Ezt különösen a nehezen mosható ruhák (például kabátok és blézerek) esetében fogjuk nagyra  értékelni, hiszen így nem kell őket a tisztítóba vinni. A Tefal Care For You gőzölőszekrény ezen felül hatékonyan fertőtleníti a ruhákat, és a vírusok és baktériumok akár 99,99 százalékától is megszabadítja őket.  

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent