• Tippek és praktikák
  • 4.2.2021

A tökéletes palacsinta titka

tefal_FB_02_21_1200x628_PancakesHU.png

Hogyan készítsünk tökéletes palacsintát?
 
Neked milyen a kedvenc palacsintád? Lekváros, kakaós, túrós, fahéjas....? Tudod, hogyan készítsd el úgy, hogy vékony és rugalmas maradjon, és ne tapadjon le vagy szakadjon el sütés közben? A tökéletes palacsinta elkészítése nehezebb, mint amilyennek tűnik. Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a tökéletes palacsinta elkészítésének minden titkát A-tól Z-ig. Tippjeinkkel pillanatok alatt elsajátíthatod azt, amit eddig csak a szüleid, vagy nagyszüleid tudtak.

Digital-Pancakes+2.png
 
1. Az alapanyagok
 
Mindannyian különböző módon szeretjük a palacsintát. Édesen és sósan, lekvárral, kakaóval, fahéjjal vagy akár Hortobágyi módra húsos töltelékkel, sonkával, spenóttal, esetleg sajttal megszórva. A tökéletes palacsintarecept alapja a megfelelő alapanyagokban rejlik. 
 
Mi kerüljön tehát a palacsinta tésztájába? Összesen 4 összetevőből áll, ezek pedig a finomliszt, tojás, tej és a só, amelyeket megfelelő arányban kell összekevernünk a palacsintatészta elkészítésekor. A palacsintánk így lesz a legízletesebb, tökéletesen rugalmas, vékony és szakadásmentes. Lejjebb találsz anyaghányadot is a palacsinta alaprecepthez! 
 
2. A másik titok az összetevők keverési sorrendjében rejlik
 
Milyen sorrendben kell összekeverni az összetevőket a tökéletes palacsintatésztához? Először is egy keverőtálba ütjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet és egy habverővel alaposan kihabosítjuk. Több részletben belekeverjük a lisztet, végül hozzáadunk egy csipet sót. 
 
Milyennek kell lennie a palacsintatésztának? A végeredmény sima és csomómentes (egy botmixerrel segíthetünk az esetleges csomókon). Az állaga a tejszínéhez hasonló kell, hogy legyen, sütéskor ne kerüljön se túl kevés, se túl sok a serpenyőbe.  
 
Amennyiben több palacsintatésztát készítettünk, mint amennyire szükségünk van, a felhasználatlan  mennyiséget letakarva 24 órán át tárolhatjuk a hűtőszekrényben. 

3. A tökéletes palacsintasütő

Ahhoz azonban, hogy a palacsinta valóban tökéletesre süljön, a palacsintasütőnek is óriási szerepe van. 

Milyen serpenyőt válasszunk tehát a palacsintához? 
Mindenképpen tapadásmentes bevonattal rendelkezőt, melynek alacsony a pereme és kialakítása megkönnyíti a palacsinta megfordítását. Ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel a Tefal újdonsága a Tefal Unlimited Anti-Scratch palacsintasütő.

Large-Day-By-Day-Pancake-Pan-01KY+(8).jpg
Ez a palacsintasütő nemcsak alacsony peremének,  de karcálló felületettel ellátott tapadásmentes bevonatának köszönhetően is tökéletes választás, hiszen a fém eszközöknek is ellenáll. 
 
A Tefal Unlimited Anti-Scratch serpenyővel mindig tökéletes palacsintákat készíthetünk csupán néhány csepp olaj hozzáadásával. Ezenkívül a praktikus Thermo-Signal funkciónak köszönhetően ez az okos serpenyő jelzi, ha elég forró már a felülete, garantálva az ideális hőmérsékletet a palacsinta sütéséhez.
 
Mi a másik nagy előnye egy Tefal Unlimited Anti-Scratch serpenyőnek? 
Ez a palacsintasütő prémium Thermo-Fusion funkcióval rendelkezik, amely garantálja az egyenletes hővezetést a serpenyőben - így a palacsinták teljes felületükön egyenletesen sütnek.
 
Milyen tűzhelyeken használhatjuk az Unlimited Anti-Scratch serpenyőt? Gáztűzhelyen, kerámia főzőlapon, elektromos illetve indukciós főzőlapon is. Ez a palacsintasütő teljesen kompatibilis minden típusú főzőlappal.
 
 
PALACSINTA ALAPRECEPT
 
2 db tojást (lehetőleg háztáji) keverjünk habosra 400 ml teljes tejjel, majd több részletben keverjünk bele 200 g finomlisztet és végül egy csipet sót. Ez a recept 8-10 darab palacsintához elegendő, ami körülbelül 4 adag.

Digital-Easy-Cook-&-Clean-Pancake-Pan-01KG+(7).png
Hogyan tehetjük különlegessé ezt a receptet? 
Az édes íz fokozása érdekében adhatunk hozzá 1 csomag vaníliáscukrot, de az alaprecepthez adagolhatunk 1 db összenyomkodott banánt is, ha banános ízre vágyunk. 
 
Ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény lágyabb legyen, akkor a klasszikus palacsintatésztához adhatunk egy kis olvasztott vajat is. Például 100 g liszt, 300 ml teljes tej, 1 evőkanál olvasztott vaj, 2 db tojás és egy csipet só arányban.
 
Tipp: Ha gluténérzékeny vagy, a receptben a búzalisztet cseréld ki gluténmentes lisztkeverékre vagy az ízlésedhez leginkább illeszkedő maglisztre, illetve akár többféle gluténmentes liszt (pl. mandula-hajdina-rizs) keverékére. A finomliszthez képest másképpen kötik meg a palacsintatésztát, de érdemes kikísérletezni a tökéletes állagot biztosító gluténmentes receptet, ha nem szeretnél lemondani a palacsintáról. 
 
Ha már ki is próbáltad az alapreceptünet, a következő lépésben eldöntheted, hogyan legyenek megtöltve a palacsinták. A legtöbben lekvárral, kakaóval vagy nutellával megkenve szeretik, de mutatunk egy sütőben sült túrós palacsinta receptet is az izgalmasabb ízek kedvelőinek: 
 
Sütőben sült túrós palacsinta
 
A túrókrémhez 500 g félzsíros túróra, 100 g kristálycukorra, 2 egész tojássárgájára, egy marék beáztatott mazsolára és 2 felvert tojásfehérjére lesz szükség. Először keverjük össze a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá a túrót és mazsolát. Végül óvatosan keverjük bele a felvert tojásfehérjét is. A palacsintákat ezután megtöltjük a kész keverékkel, feltekerjük őket, majd egy tepsibe rendezgetjük és vajkockákat helyezünk a tetejükre. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, majd forrón tálaljuk, porcukorral meghintve és gyümölcsökkel díszítve. 
 
Egészséges palacsinta
 
Ha egészséges vagy diétás palacsintákat szeretnénk készíteni, akkor a receptben a sima búzalisztet egyszerűen cseréljük ki teljes kiőrlésű vagy hajdinalisztre. A hajdinapalacsinta sósan a legfinomabb, például sonkával és spenóttal töltve.

Ajánlott termékek

 

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent