Öblítsük le a rizst többször folyó víz alatt. Tegyük a rizst, a vizet és a sót egy lábasba. Forraljuk fel, és fedő alatt 10 percig főzzük. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és hagyjuk állni 15 percig fedő alatt.
Egy tálban keverjük össze a rizsecetet,a kristálycukrot és a 2 evőkanál szezámolajat. Keverjük össze a rizst, és adjuk hozzá az ecet, a cukor és a szezámolaj keverékét. Keverjük jól össze. Egy 4-5 cm magas téglalap vagy négyzet alakú sütőformát béleljünk ki fóliával úgy, hogy az oldalára lógjon. Öntsük a rizst a tepsibe, simítsuk el a felületét, és nyomkodjuk le kb. 3 cm magasra. Fedjük le fóliával, és tegyük a fagyasztóba kb. 1 órára vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
Forgassuk ki a rizst, és vágjuk 2 cm széles és 5 cm hosszú csíkokra. Helyezzük a rizstéglalapokat az Easy Fry standard tálcába, és fújjuk be őket főzőspray-vel, vagy enyhén kenjük be semleges olajjal.
Állítsuk be a NUGGETS programot 200 °C-on 10 percre. Ellenőrizzük, hogy a falatkák megsültek-e, aranybarnának kell lenniük.
Vágjuk a tonhalat apró kockákra. Vágjuk fel a zöldhagymát vagy az újhagymát. Tegyük a tonhalat egy tálba, és adjuk hozzá a szezámolajat, a szójaszószt, a lime-levet, a mustáros majonézt, valamint a zöldhagymát vagy az újhagymát. Keverjük össze.
Tegyünk 1 evőkanálnyi fűszerezett tonhalat minden falat rizsre. Díszítsük néhány darab zöldhagymával és apró avokádódarabkákkal.
Ajánlott termékek