• Desszert
  • 19.3.2024

Fonott kalács - Havas Dóra hagyományos húsvéti kalácsa #TefalTavasziReceptek

5 (4x)
image1.jpeg
Počet osob
Adagok száma
4
Nehézségi fok
Nehézségi fok
Könnyű
Előkészítés
Előkészítés
25 perc
Főzési idő
Főzési idő
90 perc

Összetevők

  • 50 dkg sima liszt
  • 1 kiskanál só
  • 60 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl zsíros tej
  • 2 dkg friss élesztő

+ 1 tojás a kenéshez

A tejet langyosra (kézmeleg) melegítjük, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felfut.

A többi, szobahőmérsékletű hozzávalót robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, és 15 perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk.

Akkor jó, ha elválik a dagasztótál oldalától.

Letakarjuk és 30-35 percig kelni hagyjuk szobahőmérsékleten.

Ezután enyhén lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és 4 egyforma darabra osztjuk

A tésztadarabokat labdákká gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.

Ezután a gombócokat egyforma hosszúságúra sodorjuk, és kerek kalácsot fonunk belőle.

A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.

A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.

A megkelt kalácsot újra lekenjük tojással, és az előmelegített sütőbe tesszük.

50 perc alatt pirosra sütjük.

Szeletelés előtt rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent