• Desszert
  • 15.4.2025

Cozonac (román húsvéti kenyér) - Tefal Easy Fry & Steam forrólevegős sütő FW201

Cozonac (rumunský velikonoční chléb).jpg
Počet osob
Adagok száma
4
Nehézségi fok
Nehézségi fok
Könnyű
Előkészítés
Előkészítés
25 perc
Főzési idő
Főzési idő
58 perc

Összetevők

  • 80 g finomkristály cukor
  • 13 cl tej
  • 150 g apróra vágott dió
  • 15 g keserű kakaópor
  • 1 narancs héja
  • 6 cl tej
  • 3 g szárított sütőélesztő
  • 30 g finomkristály cukor
  • 260 g speciális tésztaliszt
  • 3 g só
  • 2 tojás
  • 1 narancs héja
  • 1 citromhéj
  • 80 g lágy vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

1. LÉPÉS: Öntsük a töltelékhez szükséges összes hozzávalót egy lábasba. Keverjük meg, és főzzük kis lángon körülbelül 8 percig, vagy amíg a keverék ragacsos tésztává nem válik. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékletűre: a keverék* tovább szilárdul.

1. LÉPÉS: Melegítsük meg a tejet a mikrohullámú sütőben (38 °C és 40 °C között, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő inaktiválódhat). Az újrahidratálandó élesztőt tegyük egy kis tálba a tejjel és a cukorral. Alaposan keverjük össze. Hagyjuk állni 5 percig.

1. LÉPÉS: Öntsük a liszt, a só, a héj, a tojás és a tej/élesztő/cukor keverékét egy nagy edénybe. Gyúrjuk kézzel 3 percig.

1. LÉPÉS: A vajat puhává kell tenni*: 1 órával előtte vegyük ki a hűtőből, vagy tegyük 20 másodpercre a mikrohullámú sütőbe. Adjuk hozzá a vajat, és gyúrjuk a tésztát, hogy jól összeálljon, kb. 2 percig. Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és pihentessük 2 órán át szobahőmérsékleten.

1. LÉPÉS: Vegyük ki a tésztát a tálból. Enyhén lisztezett asztalon hajtsuk össze a tésztát, a végeit fogjuk meg és húzzuk a közepe felé, hogy egy gömböt formázzunk (összesen 10 lapot készítsünk).

1. LÉPÉS: Lisztezzük be a munkafelületet és a sodrófát. A tésztát 35x25 cm-es téglalap alakúra sodorjuk. A diós tölteléket a tetejére kenjük, a szélétől kb. 0,5 cm-re. Tekerjük a téglalapot szélességében egy nagy hengeres formává. Nyújtsuk ki a tekercset 50 cm-re, majd vágjuk félbe. Fogjuk a két szálat, és az egyik végén zárjuk le őket. Csavarjuk össze őket, majd óvatosan tegyük az összecsavart tésztát egy 17 cm átmérőjű x 7 cm magas, tapadásmentes tortaformába.

1. LÉPÉS: Takarjuk le a tésztát tiszta konyharuhával, és pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órán át. A tésztának a kétszeresére kell nőnie.

1. LÉPÉS: A cozonacot megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával. Tegyük a gombócokkal teli tálcát a lappal felszerelt készülékbe. Indítsuk el a sütést folyamatot.

1. LÉPÉS: Forrón fordítsuk ki, és hagyjuk kihűlni egy rácson.

TIPP: A cozonac egy finom, hagyományos romániai gyümölcsös briós, amelyet gyakran készítenek húsvét és más fontos ünnepek alkalmából. Ha még finomabbá akarjuk tenni a tölteléket, adjunk hozzá egy csipetnyi fahéjat és néhány rumba áztatott aranymazsolát, mielőtt a tésztára kennénk.

A receptet a My Tefal alkalmazásban találod

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent