• Desszert
  • 9.5.2021

Vaníliás macaron - Masterchef Grande QB813 recept

Digital-ADOBE-KRUPS-Social-Media-Gerichte (1).png
Počet osob
Adagok száma
25
Nehézségi fok
Nehézségi fok
Közepesen nehéz
Előkészítés
Előkészítés
30 perc
Főzési idő
Főzési idő
44 perc

Összetevők

A macaronhoz:

  • 200 g kristálycukor
  • 200 g őrölt mandula
  • 2 × 80 g tojásfehérje
  • 200 g kristálycukor
  • 7,5 cl víz
  • ½ vaníliarúd

A mousseline krémhez:

  • 50 cl tej
  • 6 tojássárgája
  • 125 g cukor
  • 100 g vaj
  • 20 g liszt
  • 30 g kukoricaliszt
  • ½ vaníliarúd


image.png
  1. Először készítsük el a macaronokat: Robotgépben keverjünk össze 200 g porcukrot 200 g őrölt mandulával. A keverék neve “tant pour tant”. Szitáljuk át a “tant pour tant”-t, majd tegyük félre. 
  2. Egy kis lábasban forraljuk fel a vizet a porcukorral keverés nélkül; a szirup hőmérséklete ne haladja meg a 115°C-ot -ellenőrzéséhez használjunk cukorhőmérőt. 
  3. A rozsdamentes acél tálban a habverővel 6-os fokozaton verjünk kemény habbá 80 g tojásfehérjét, majd állítsuk a legmagasabb fokozatra, amikor a szirup hőmérséklete eléri a 105°C-ot. 
  4. Amikor a szirup hőmérséklete eléri a 115°C-ot, vegyük le a tűzről, és vékony sugárban öntsük a kemény tojáshabra a rozsdamentes acél tálban. 
  5. További 6 percen át verjük tovább a keveréket, hogy a hab egy kissé lehűljön. 
  6. A maradék, fel nem vert (80 g) tojásfehérjét adjuk hozzá a korábban félretett “tant pour tant” keverékhez, és keverjük simára. 
  7. Vágjuk félbe a vaníliarudat, az egyik felének kaparjuk ki a belsejét és tegyük a keverékbe. 
  8. Rugalmas spatulával keverjuk össze a tojáshab harmadát a mandulás-tojásos keverékkel a lazább állag érdekében, majd adjuk hozzá a tojáshab maradékát, miközben macaron állagúvá válik. Ez azt jelenti, hogy alulról felfelé forgatva spatulával keverjük össze, nagyjából 1 percen át. 
  9. Töltsük a keveréket 8 mm-es sima csővel ellátott habzsákba.
  10. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. 
  11. A habzsák segítségével nyomjunk egyforma, diónyi méretű korongokat, egyenletesen eloszlatva a tepsin. 
  12. Finoman ütögessük meg a tepsi alját, majd hagyjuk száradni a macaronokat szobahőmérsékleten kb. 30 percig. 
  13. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra. 
  14. 14 percig süssük a macaronokat, majd helyezzük a sütőpapírt nedves munkafelületre, hogy könnyebben leszedhessük róla azokat.
  15. Ezután készítsük el a vaníliás mousseline krémet: lassú tűzön melegítsük fel a tejet, majd adjuk hozzá a kikapart vaníliarúd felének belsejét. 
  16. A habverő segítségével a rozsdamentes acél tálban verjük fel a tojássárgáját a cukorral 2 percig a legmagasabb fokozaton, majd adjuk hozzá a lisztet és a kukoricalisztet, és folytassuk a keverést 4-es fokozaton további 1 percig. 
  17. Öntsük a forró tejet a keverékre, kézi habverővel oszlassuk el, majd helyezzük az egészet alacsony lángra, 3-4 perce, folyamatosan kevergetve, amíg a krém besűrűsödik. 
  18. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a felkockázott vajat. 
  19. Öntsük a krémet jól zárható edénybe, és legalább másfél órára tegyük hűtőbe.
  20. Összeállítás: Töltsünk meg egy 8 mm-es sima csővel ellátott habzsákot a vaníliás mousseline krémmel, és töltsük meg a macaronok felét. 
  21. A másik felüket illesszük a tetejükre, majd sorakoztassuk szorosan záródó dobozba.

Tipp: a vaníliát helyettesíthetjük málnazselével, a macaron keverékhez pedig adhatunk rózsaszín ételfestéket.
image.png

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent