• Desszert
  • 13.12.2021

Mákos guba - #tefalkararcsonyimenu

Mákos guba-1.jpg
Počet osob
Adagok száma
4
Nehézségi fok
Nehézségi fok
Könnyű
Előkészítés
Előkészítés
30 perc
Főzési idő
Főzési idő
90 perc

Összetevők

A guba rúdhoz:

  • 20 g friss élesztő
  • 220 ml tej
  • 2 ek cukor
  • 500 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 50 g vaj

A sodóhoz:

  • 1 l tej
  • 7 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg porcukor
  • 2 ek vaj
  • 2 teáskanál kukoricaliszt
  • 1 narancs reszelt héja

A gubakifli elkészítéséhez először is az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadjuk a cukrot, majd 5 percre félrerakjuk pihenni.

A liszthez adjuk a sót és a tojást, majd beleöntjük a felfutott élesztős tejet is, és elkezdjük összeállítani a tésztát.
Amikor már nagyjából összeállt, hozzáadjuk a vajat is, és simára dagasztjuk a tésztát. (Master Chef)
Letakarva, meleg helyen 40-50 percig kelesztjük, majd 8 részre osztjuk, és 2 cm vastag, hosszú rudakat sodrunk belőle, amekkora hosszában belefér a tepsibe.
Sütőpapíros tepsire rakjuk őket, egymástól 2 ujjnyi távolságra, hagyjuk 20 percet kelni, majd 175 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük.
A darált mákot porcukorral összekeverem.
A guba tudakat felszeletelem
A tejet összekeverjük a vanília kikapart magjaivala cukorral és a tojássárgájával
Egy nagy jénai aljára egy réteg kiflit teszek, meglocsolom vaníliasodóval és megszórjuk a cukros mákkal.
Ezt addig folytatjuk, amíg elfogynak a tészta.
A tetejére vajdarabokat teszek és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm a mákos gubát. (Cook4Me/Extra Crisp Lid)



00:40 Töltött káposzta 
01:46 Majonézes burgonyasaláta, rántott ponty
02:32 Mákos guba 

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent