• Desszert
  • 3.10.2025

Lengyel farsangi fánk (Pączki) - Tefal Easy Fry & Steam forrólevegős sütő FW201

Polské masopustní koblihy (Pączki).jpg
Počet osob
Adagok száma
4
Nehézségi fok
Nehézségi fok
Könnyű
Előkészítés
Előkészítés
20 perc
Főzési idő
Főzési idő
8 perc

Összetevők

  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő (kb. 10 g)
  • 2 tojás
  • 25 cl langyos tej
  • 90 g cukor
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 citrom (reszelt héja)
  • Egy kevés erős alkohol (elhagyható)
  • 1 csipet só
  • 200 g almaszósz
  • Porcukor

1. LÉPÉS: A tejet mikrohullámú sütőben 38 °C és 40 °C közötti hőmérsékletre melegítjük. Vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. Az élesztőt tejbe rakjuk, és hozzáadunk 1 evőkanál cukrot. Keverjük össze habverővel. Hagyjuk állni 10 percig, amíg az élesztő feloldódik.

2. LÉPÉS: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Készítsünk egy mélyedést a keverék közepébe, és adjuk hozzá a tojást, a maradék cukrot, az olvasztott vajat, a citromhéjat, az erős alkoholt (ha használunk) és az élesztős keveréket.

3. LÉPÉS: Fokozatosan keverjük hozzá a maradék meleg tejet egy kanállal, amíg tészta nem kezd kialakulni, majd kézzel vagy konyhai robotgépben dagasszuk simára és rugalmasra. A tésztának ragadósnak kellene maradnia.

4. LÉPÉS: Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni 1-2 órán át, amíg a tészta térfogata megduplázódik.

5. LÉPÉS: Miután a tészta megkelt, rövid átgyúrással engedjük ki belőle a levegőt. Ezután enyhén lisztezett munkafelületen kb. 1,5 cm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát.

6. LÉPÉS: Sütemény szaggatóval vagy pohárral vágjunk ki köröket. Minden körre kenjünk egy kanál almaszószt, és fedjük be egy második körrel. A fánkokat ujjainkkal jól zárjuk le.

7. LÉPÉS: Óvatosan tegyük a fánkokat a készülékbe, ügyelve arra, hogy ne rakjuk őket egymásra, és hagyjunk közöttük elég helyet, hogy egyenletes legyen a sütés.

8. LÉPÉS: Indítsuk el a sütési folyamatot.

9. LÉPÉS: A sütés felénél fordítsuk meg a fánkokat.

10. LÉPÉS: Sütés után vegyük ki a fánkokat, és hagyjuk kissé kihűlni egy rácson.

11. LÉPÉS: Tálalás előtt a meleg fánkokat porcukorral megszórjuk.

TIPP: A lengyel farsangi fánk, az úgynevezett „Pączki” hagyományos fánk, amelynek eredete a középkorig nyúlik vissza, és eredetileg a nagyböjt előtti maradék alapanyagok felhasználására készült.

A receptet a My Tefal alkalmazásban találod

Ajánlott termékek

Tudna segíteni nekünk a honlapon?

Weboldalunk fejlesztése érdekében sütiket kell tárolnunk látogatóinkról.
Mindent kikapcsolni
Engedélyezzen mindent