Amikor grillezésről van szó, a legtöbb embernek elsőként húsok és kolbászok jutnak eszébe. De ha valaha is kóstoltál tökéletesen grillezett padlizsánt, karamellizált barackot vagy füstös cukkinit, tudod, hogy a zöldségek és gyümölcsök is méltó főszereplők lehetnek a grillrácson. Arról nem is beszélve, hogy a húsok mellé is mindig szükség van köretre!
A jó hír? Nem kell kerti grill vagy szénparázs a tökéletes eredményhez – a Tefal elektromos és asztali grillei, például az OptiGrill 4in1, lehetővé teszik, hogy akár a konyhában vagy az erkélyen is elérd a kívánt grillezett állagot, ízt és textúrát.
Néhány zöldség és gyümölcs nemcsak jól tűri a hőt, de kifejezetten finomabb lesz grillezve, amikor cukortartalma karamellizálódik, húsa pedig selymesre puhul.
Cukkini
Padlizsán
Kaliforniai paprika
Gomba (pl. portobello, csiperkegomba)
Spárga
Újhagyma
Kukorica (főtt vagy előfőzött)
Paradicsom (nagyobb, húsos fajták vagy koktélparadicsom nyárson)
Édesburgonya (előfőzve)
Ananász
Barack, nektarin
Alma (keményebb fajták)
Körte
Banán (héjastul)
Szilva
Görögdinnye (igen, egy rövid grillezéssel meglepően finom!)
Bár szinte bármit meg lehet próbálni, vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek grillezéskor nem viselkednek jól – túlzottan kiengedik a levüket, elveszítik a tartásukat, vagy egyszerűen nem javul az ízük.
Jégsaláta, római saláta (hacsak nem vágod félbe és csak gyorsan pirítod meg)
Uborka (víztartalma túl magas, hamar szétesik)
Puha bogyós gyümölcsök (málna, áfonya – inkább nyersen vagy mártásnak)
Görögdinnye nagyon érett változata
Puha, túlérett banán
A grillezett zöldségek és gyümölcsök új dimenzióba emelik a nyári fogásokat, legyen szó köretről, előételről vagy desszertről. A Tefal elektromos grillekkel, például az OptiGrill 4in1-nal, mindenki számára elérhető a tökéletes grillélmény – pontos hőfok, automatikus programok és minimális előkészület.
A grillezett zöldségek és gyümölcsök nemcsak magukban finomak, hanem számos variációban tálalhatod őket:
– Tálald őket hummusszal vagy joghurtos mártogatóssal előételként
– Használd wrapekben, szendvicsekben vagy melegszendvicsekben
– Keverd bele tésztába vagy gabonás salátákba (pl. bulgur, quinoa)
– Tálald grillhús vagy hal mellé köretként
– Készíts belőlük grillezett zöldségkrémet (pl. padlizsánból)
– Kínáld desszertként vaníliafagyival vagy görög joghurttal
– Locsold meg mézzel vagy balzsamecettel a karamellizált hatásért
– Használd zabkásához vagy palacsintához toppingként
– Tedd sajttál mellé (pl. grillezett körte kéksajttal mennyei!)
– Keverd salátába rukkolával, dióval, sajttal